sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Viikonlopun toimia: itse tehdyt perunalastut ja kasvatusprojektien tuotoksia

Kaytin puolikkaan sapattivapaani ensimmaisen viikonlopun ensisijaisesti tyoskentelyyn, mutta aikaa riitti kaikkeen muuhunkin. Perjantain viimeinen tentti loppui jo puoliltapaivin, joten tulin kotiin tyoskentelemaan pariksi tunniksi. Paatin tehda perunalastuja pitkasta aikaa, koska keittiossa oli viela kasvispadasta jaaneita perunoita ja jaakaapissa ylimaarainen ranskankerma.

Perunalastujen teko ei ole todellakaan vaikeaa, mutta todella aikaavievaa hommaa. Perunat pitaa kuoria, viipailoida, kuivattaa ja uppopaistaa pienissa erissa, jonka jalkeen ylimaarainen rasva pitaa kuivata pois ja mahdollisesti viela maustaa viipaleet. Suoraan sanoen on kannattavampaa ostaa sipsit valmiina kaupasta, kun pieneen kulholliseen menee aikaa jo noin 45 minuuttia! Kaytin kaksi isoa perunaa, joista sain tuon punaisen kulhon sopivasti puolilleen. Uppopaistaminen oli nain pitkan ajan jalkeen vahan hakusessa, mutta loppua kohden lastuista tuli jo hyvan varisia ja makuisia :) 


Kuvassa sipsitehtaani: kuivatuksesta (talouspaperi oli loppu, joten vessapaperi sai kelvata...) oljypataan, siita rasvojen kuivaukseen ja kulhoon suolattavaksi.

Toiseen kokkausaiheeseen: olen jo viime vuoden kevaasta asti haaveillut kasvattavani parvekkeillani yrtteja ja joitain hyotykasveja. Viime vuonna en ehtinyt toteuttaa suunnitelmaani, mutta tana vuonna olen hyvin ajoissa: pari viikkoa sitten laitoin muutaman suosikkikasvini siemenia kasvamaan, etta kokatessa yrtteja olisi aina kaden ulottuvilla tuoreeltaan. Kylvin pinaattia, basilikaa, korianteria, ruohosipulia ja rucolaa, ja vihdoin kaikki ovat alkaneet itaa! Parin viikon sisalla taimet pitaisi siirtaa isompiin ruukkuihin, kun nakojaan kylvin siemenet vahan turhan tiheaan. Jotkut taimet nayttavat myos todella hennoilta, joten saa nahda mita farmiprojektistani loppujen lopuksi tulee :)

Pientilani. Taka-alalla nakyy toinen kokeilu, kaktuksen siemenet!


Jarjestyksessa vasemmalta: korianteri, basilika, ruohosipuli, rucola ja pinaatti.
Viikon aikana ostin myos kaktuksilleni koristekivia, etta multaruukut nayttaisivat paremmalta. Aloin myos kastelemaan kaktuksiani uudestaan, kun tuolla koillisikkunalla on nyt melkein kuusi tuntia auringonpaistetta paivassa. Kuvan oikeassa alanurkassa nakyy yksi uusimmistani kasvihankinnoista, elava kivi eli lithops. Toivottavasti se pysyy hengissa!



Lithops-kasvi lahempaa.

Viikonloppuni kuitenkin jatkuu viela huomenna maanantaina, joten saa nahda mita tekemista viela keksin. Huomiselle olisi ohjelmassa ainakin pari tuntia tyoskentelya, hieman kouluhommia, ja ehka saisin myos uuden pyykkinarun ripustettua parvekkeelle, kun sekin on ollut tyon alla jo pitkan aikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti