lauantai 28. helmikuuta 2015

Orkideoiden ja avokadopuun uudelleenistutus

Paatin eilen vaihtaa molempien orkideoiden ruukut ja maa-aineksen, etta ne lahtisivat parempaan kasvuun nain kevaan korvilla. Vuorossa siis aikamoinen kuvapostaus, kun otin kuvia melkein jokaisesta tyovaiheesta, lukuunottamatta multaisimpia ruukuntayttoja.

Aloitin siis vuoraamalla alueen sanomalehdilla, etta multaa ei loytyisi kaikkialta ruukuttamisoperaation jalkeen. Potilaina talla kertaa oli avokadopuuni, oma orkideani ja rappukaytavasta talla viikolla pelastettu uusi orkidea.


Aloitin orkideoista, kun niiden maa-aines on vahemman sotkevaa. Vasemmalla nakyy oma vanha orkideani, joka kukki viime kerran tana syksyna. Loka-marraskuussa kaikki kukat kuitenkin surkastuivat, ja kasvi ei ole nayttanyt hirveasti kasvun merkkeja, muuta kuin muutaman vihrean kyhmyn varren alaosassa. Ajattelin vaihtaa kukan karikkeet, koska se on kasvattanut pitkia ilmajuuria, jotka vahingoittuvat herkasti kasvia kastellessa ja liikutellessa.

Oikealla nakyy loytoorkidea, joka onkin hieman suurempi kuin ensimmainen orkideani. En tieda kasvin historiaa, mutta siita nakee, etta uusi ruukku ja juurien trimmaus on paikallaan.


Allaolevasta kuvasta nakyy uudelleenistuttamisen paasyy: pitkalle torrottavat ilmajuuret, kasvi nayttaa kiipeavan ulos ruukustaan.


Loytoorkidean juuret ovat jo silminnahden huonossa kunnossa: ruukun rei'ista tyontyi ulos kuivaneita ja madantyneita juurenpatkia. Kasvi nayttaa kasvavan myos aika pienessa ruukussa kokoonsa nahden: juuret tayttavat koko ruukun.


Aloitin tyot ottamalla kaikki tarvikkeet esille (uudet pestyt ruukut, orkideakarikkeen, sakset ja kovia myrkyttomia solumuovin palasia ruukun tayttoon). Oikeastaan minun olisi pitanyt valita pienempi ruukkukoko, mutta talla hetkella minulla oli vain liian pienia ruukkuja ja kuvassa olevia isoja ruukkuja. Kaikki kasvini alkavat olla jo sen kokoisia, etta ne asustavat samankokoisissa isoissa ruukuissa!


Orkideat lahtivat ruukuistaan irti suhteellisen helposti, koska olin kastellut ne hiljattain. Rapsuttelin kaiken vanhan karikkeen pois juuristoista, ja ruukun sisalto oli melko yllattava. Loytoorkidean karikkeen joukossa oli vaahtomuovin palasia, joihin kasvi oli kasvanut kiinni. Vaatomuovi pysyy kosteana pitkaan, etenkin suljetussa ruukussa, ja juuret olivat madantyneet sen ymparilta. Harmi!



Suurempi yllatys tuli vastaan oman orkideani ruukussa. Luulin, etta kasvi oli hyvassa kunnossa, mutta ruukun sisalla oli inhottava yllatys. Kasvi oli istutettu ison sammalpallon paalle, ja kaikki sammalpallon viereiset juuret olivat madantyneet ja kuolleet pois! Vedin sammalpallon irti ja leikkasin huonot juuret pois. Allaolevassa kuvassa pahimmat juuret on jo poistettu - kasvin keskelle jai iso tyhja tila.


Koska orkideoiden kariketta ei pitaisi kayttaa uudelleen, jatetta tuli aika kasa. Karikkeen paalla nakyy sammalpallo, joka madannytti orkideani juuret. Taka-alalla kasa vahingoittuneita ja matia juuria.



Itse istutuksesta en tullut ottaneeksi kuvaa, kun olin kyynarpaita myoten karikepussissa ja toisella kadella piti tukea kasveja, etta ne asettuisivat ruukun keskelle. Olen lopputulokseen kuitenkin todella tyytyvainen! Isompo orkidea taytti ison ruukun hyvin juurillaan, mutta pienemman olisin voinut istuttaa takaisin omaan ruukkuunsa. Istutin sen kuitenkin loppujen lopuksi samanlaiseen ruukkuun kuin toisen orkidean.


Orkideoiden jalkeen vuorossa oli avokadopuuni. Istutin siemenen ruukkuun joskus viime kevaana, joten taimi on kohta vuoden ikainen. Kasvi on nyt noin 45 sentin korkuinen, ja aloittelee kevaan kasvuspurttiaan. Ajattelin antaa sen juurille kerrankin tarpeeksi tilaa, etta kasvi saisi enemman voimia kasvaa isommaksi tana vuonna.


Pitkan hoikan puun uudelleenistutus ei kuitenkaan ollut helppoa. Kasvin varsi on viela melkoisen hento ja lehdet isot ja raskaat, joten vanhan ruukun poistossa piti olla todella varovainen. Juuripaakku pysyi kuitenkin natisti kasassa, koska kasvi oli kasvattanut juuria ruukun reunoille asti. Uudelleenistuttamisen kanssa olisi voinut viela odottaa, mutta nyt kasvilla on ainakin tarpeeksi tilaa koko kesaksi.


Kun kasvin sai irti aikaisemmasta ruukusta, istuttaminen ei ollut ollenkaan vaikeaa! Multaa ruukkuun entiselle korkeudelle, juuripaakku keskelle ja reunojen taytto. Valmista!


Alla viela lahiotos avokadon rakenteesta. Kasvi kasvaa tekemalla 'tupsun' karjestaan aina noin parin viikon tai kuukauden valein, ja tupsussa on neljasta kuuteen uutta lehtea. Tuloksena on kaunis tikkumainen puu, joka pysyy jamakkana jos se saa tarpeeksi valoa. Kasveja voi myos trimmata karjesta, jolloin ne alkavat haarautua. Itse ajattelin odottaa viela ainakin parikymmenta senttia ennen trimmaamista, koska haaveissani on pitka lattialla seisova puu. Ihana kasvi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti